DAZZLINGPHOTOS.NL

Welkom op de macropagina van de Rupsen
home
linken
nieuw
contact


Rupsen

Rupsen worden uiteindelijk vlinders, dat weten we allemaal, dat het ook leuke beestjes zijn om te fotograferen met de macrolens is mooi meegenomen. Niet iedereen is dol op rupsen, ze maken veel gewassen kapot, wat natuurlijk ook weer zonde is.
Rupsen hebben geen roltong maar nemen voedsel op met de kauwende mandibels die bij de meeste soorten sterk vergroot zijn. In de regel eten alle rupsen plantaardige kost zoals bladeren of stengels, enkele soorten leven van hout of ander (dood) organisch materiaal.

Als de rups zich heeft volgevreten vind de verpopping plaats, waarbij de rups verandert in een soort "mummie". De rups spint een cocon om zich heen, kruipt uit zijn laatste rupsenhuid waarna de pophuid overblijft.
De pop hangt aan een draad uiteinde of haakjes op een beschut plekje, de metamorfose voltrekt zich binnen de pop en is niet zichtbaar.
 De pop van vlinders kan zich niet bewegen en is dus kwetsbaar, daarom lijken de poppen van vlinders vaak op takjes, dode bladeren of doorns.Hageheld Rups, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Hageheld Rups, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Ringelrups op een bloem, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Rups van de Donsvlinder, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Rups van de Donsvlinder aan de wandel, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Rups van de Veelvraat, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Hageheldrups, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Rups van de Goudhaaruil, larve van een vlinder, macrofotografie, ontpoppen, waardplant  Rupsje Nooitgenoeg, macrofotografie, vorige


volgende