DAZZLINGPHOTOS.NL

Welkom op de pagina van Kasteel Doornenburg
home
linken
nieuw
contact


Kasteel Doornenburg
 
Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de 13e eeuw. Het kasteel ligt in het oosten van de Betuwe nabij het dorpje Doornenburg. Het kasteel bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug.

Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Hieruit is in de 13e eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. In de loop der eeuwen is het steeds verder uitgebreid tot de hoofdburcht zoals die nu nog te zien is. In de 15e eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel.

Kasteel Doornenburg bleef tot in de 19e eeuw bewoond, daarna raakte het in verval. In 1936 werd de Stichting tot Behoud van den Doornenburg opgericht die het kasteel vanaf 1937 liet restaureren. In 1941 was de restauratie voltooid. Aan het eind van de tweede wereldoorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest. Lange tijd werd gedacht dat het was opgeblazen door de Duitsers, maar het bleek in maart 1945 te zijn getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd.


Leuk weetje :
- In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie serie Floris opgenomen.

kasteel Doornenburg, achterkant, hdr, adres, geschiedenis  kasteel Doornenburg, achterkant, hdr, adres, geschiedenis  kasteel Doornenburg, park, floris, tweede wereldoorlog, kastelen  kasteel Doornenburg, trap, hdr fotografie, adres gegevens  kasteel Doornenburg, trap, hdr fotografie, adres gegevens  kasteel Doornenburg, hdr, kastelen, geschiedenis, betuwe  kasteel Doornenburg, binnenplaats, adres gegevens  kasteel Doornenburg, overzicht, kastelen, geschiedenis  kasteel Doornenburg, panorama, adres, locatie  kasteel Doornenburg, panorama, adres, locatie, voorkant  kasteel Doornenburg, panorama, hdr foto, geschiedenis 
Adres:
Kasteel Doornenburg
Kerkstraat 27
6686 BS  Doornenburg

Provincie Gelderland


vorig kasteel


volgend kasteel

kastelen pagina 1
kastelen pagina 2